Artikel 1 van 6

Wanneer gebruik je ChalkPaint Wax en wanneer Lacquer?

Een veel gestelde vraag is wanneer je nu wax gebruikt en wanneer lacquer.

Clear wax gebruik je om je meubels af te werken, dit geeft bescherming tegen krassen en stoten (uiteraard tot op zekere hoogte, net als bij andere merken verf) en je kunt het meubel daarna met een vochtige doek met sopje afnemen. Je kunt clear wax op al je meubels gebruiken als afwerking. In de regel is 1 laag voldoende!

Maar wanneer gebruik je dan lacquer?

Lacquer wordt met name geadviseerd voor trappen en vloeren. Ook kiezen veel mensen ervoor om hun keuken of tafelblad met lacquer af te werken.

De lacquer van Annie Sloan is er in twee varianten, de lacquer matt en de lacquer gloss. De glanzende lak geeft het sterkste resultaat, hoe hoger de glansgraad, hoe sterker de lak. 
Voor intensief gebruikte oppervlaktes is het advies om met 3 laagjes lacquer of wax af te werken, dus keukens, tafelbladen, vloeren. Werk met tussenpozen van ongeveer 24 uur.

Je kunt afwerken met alleen de gloss lacquer, maar gaat je voorkeur uit naar een matte afwerking, kies dan voor twee laagjes gloss lacquer met als derde laagje de matte lacquer. Zo heb je toch de sterkte van de glanzende lak, maar de mooie matte uitstraling door de matte lak. 

Houd er rekening mee dat de lacquer op donkere kleuren ietwat wit kan uitslaan, om dit te voorkomen adviseer ik om door de eerste laag een theelepeltje ChalkPaint in de kleur waarmee je geverfd hebt te doen. Dan werk je dus eigenlijk met een lak op kleur! 

Voor een groot gedeelte is de keuze om af te werken met wax of lacquer dus ook een persoonlijke keuze. In de winkel heb ik verschillende voorbeelden. Ook is de keuken geverfd en afgewerkt met zowel de wax als de twee lacquer soorten. Voor trappen en vloeren wordt wel echt de lacquer geadviseerd als beschermlaag!

  

© 2007 - 2024 `t Bakhuus, binnen- en buitendecoratie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel