Artikel 4 van 6

Tips voor het verven van een stoffen stoel met Chalkpaint van Annie Sloan

Hoe ga je te werk als je een stoffen stoel wilt verven met Annie Sloan Chalkpaint™.

Er worden verschillende manieren op internet "aangeboden", maar wij vinden dit de fijnste manier met het mooiste resultaat!

Het is overigens wel afhankelijk van de stofsoort hoe het er uiteindelijk uit komt te zien en hoeveel werk het is. Velours bijvoorbeeld is er in twee soorten, een katoenen velours en een polyester velours. Dat laatste is moeilijk te verven en wordt dan ook afgeraden. De vezels nemen de verf niet goed op. De katoenen versie gaat goed met Chalkpaint™, als je maar de juiste werkwijze hanteert! 

Voor het bepalen van de stofsoort kun je een brandtest uitvoeren (als je tenminste een stukje stof kunt afknippen van bijvoorbeeld de onderkant van de stoel). Op deze blog vind je daarover informatie; http://www.stoffigeblog.nl/stoffen/de-brandtest/

 

WERKWIJZE:

1. Benevel de stoel met een plantenspuit

2. Verdun je verf met water. Ik gebruik hier geen vaste verhouding voor, aangezien het per kleur nog wel een beetje kan verschillen hoe dik de verf van oorsprong is. Het is belangrijk dat de verf zo dun is dat het door de stof wordt opgenomen, de pigmenten van de verf moeten namelijk in de vezels van de stof kunnen trekken. Een beetje "Jip en Janneke taal", maar ik zeg altijd het moet een beetje (drink)yoghurt-achtig zijn ;-). Weet niet hoe ik het anders moet uitleggen! Is je verf te dik dan zal het een laag verf OP de stof worden en dat is niet de bedoeling, dan breekt het.

3. Laat de verf heel goed drogen, dit kan wel een dag duren

4. Schuur het hele oppervlak nu met een fijn schuurpapiertje zodat de stof weer zacht en soepel aanvoelt.

5. Zuig het stof even op met de stofzuiger

6. Breng weer een nieuwe laag verdunde verf aan. Je hoeft het nu niet eerst te benevelen.

Herhaal deze stappen vervolgens totdat de kleur goed dekkend is en je het gewenste resultaat hebt bereikt.

Je eindigt altijd met licht schuren en stofzuigen!
 

Vervolgens kun je ervoor kiezen om de stoel wel of niet (met wax) af te werken. Dit is heel persoonlijk.
Mijn advies is, wordt een stoel intensief gebruikt werk hem dan af met wax (dit doe je met een kwast zodat je het goed kunt inboenen). Je stoel krijgt dan wel een leeruitstraling, zoals je kunt zien bij de blauwe stoel. De stoel op de foto met 1 stoel is niet afgwerkt met wax.

    
Ook kun je ervoor kiezen de stoel na het verven in te spuiten met een inpregneermiddel, bijvoorbeeld van HG. Dit maakt de stof vuil- en waterafstotend. Hetzelfde dus wat je ook gebruikt voor jassen, schoenen en tassen. Het behoudt dan de stofuitstraling.
Hoogpolige stoffen zoals Velours werk je niet met wax af! Dit wordt niet mooi. Gebruik hiervoor dus ook een impregneermiddel in spuitbus.

Dit stoeltje is dus ook niet afgwerkt met wax;

TIP; test altijd of de verf niet meer afgeeft door er met een witte doek overheen te gaan. Kleuren met veel pigment zoals bijvoorbeeld de roodtinten of de donkerblauw blijven lang(er) afgeven!!

Twijfel je of je een stoel wel of niet kunt verven, mail ons dan even een detailfoto van de stof.

De stof moet de verf wel opkunnen nemen, dus als je met een plantenspuit er water op spuit moet dit wel door de stof worden opgenomen, anders zal de verf ook niet erin kunnen trekken. Sommige stoffen hebben een behandeling gehad tegen vuil, dit stoot ook de verf af! Dit wordt dus afgeraden om te verven.

Heb je aan de hand van bovenstaande beschrijving nog vragen, schroom niet en mail ons! Dit kan via info@tbakhuusonline.nl

© 2007 - 2024 `t Bakhuus, binnen- en buitendecoratie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel